Manapság egyre több IQ teszt található az interneten, amelyek kitöltése azzal kecsegtetnek, hogy választ kapunk intelligencia szintünk nagyságát illetően. Van olyan teszt, ami rövidebb, és találhatunk olyat is, aminek kitöltése közel egy órába kerül. Vajon melyiket érdemes választani? És egyáltalán valós képet kapunk intelligencia szintünkről?

Ennek megválaszolásához nézzük először, hogy az Idegen szavak szótára szerint mit jelent az intelligencia szó: műveltség, értelmesség, felfogó képesség. Ha belegondolunk, a magyarázat szerint az intelligencia szó három egymástól eltérő területet magában foglaló kifejezés. És ebből csak az egyik - műveltség – az, amit az interneten található legtöbb teszt vizsgál. Természetesen a pszichológusok által használt tesztek ennél jóval pontosabb képet adnak, azonban ezek többsége is önmagában, a személytől elkülönítve diagnosztizálja az intelligenciát, fókuszálva a logikára, a percepcióra (észlelés, érzékelés), a gondolkodás gyorsaságára és az összefüggések megragadására.

Ahhoz, hogy valódi képet kapjunk saját IQ-ról, a grafológiát hívhatjuk segítségül. Az írás vizsgálatával nagyon pontosan meghatározható az író személy felfogó képessége, gondolkodásának rugalmassága, érdeklődésének iránya (reál vagy humán), pszichés ereje, kommunikációs képessége, döntési helyzetekben való megfelelése, stb. És ezeken felül az írásjegyek vizsgálata alapján képet kapunk a személy EQ-ról, azaz az érzelmi intelligenciájáról is, ami az empátia képességet, a közösségbe való beilleszkedést, a kapcsolatok fenntartási, „ápolási” készségét, stb. jelenti.

Ebből is látható, hogy az intelligencia vizsgálata egy összetett folyamat, amely során sok tulajdonságot, készséget, illetve annak meglétét, nagyságát, jelentőségét kell vizsgálni a személyiségben.

Talán így már érthető az a kételyem, ami az internetes IQ tesztekkel kapcsolatban fennáll, hiszen az előbbiekben felvázoltak alapján látható, hogy ez egy nagyon összetett kérdés. Azonban az írás elárulja írójának ilyen irányú készségeit ugyanúgy, mint ahogy a személyiség többi alkotóeleméről is egyértelmű képet ad.

Szerző: Grafológia  2011.03.12. 13:44 Szólj hozzá!

Címkék: életmód grafológia képességek mentális

A bejegyzés trackback címe:

https://grafokontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr802733294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása