A Grafokontroll, más szóval öngrafoterápia , olyan viselkedéstani módszer, amelynek középpontjában az írás értelmezése és változtatása áll, amellyel közvetlenül felmérjük és befolyásoljuk viselkedésünket. A módszer kidolgozója Gulyás Jenő István (1943. 12. 28. – 2008. 08. 15.) tanár, andragógus, grafológus. Ő volt az, aki több évtizedes felnőttképzési tapasztalatát beépítve a felsőoktatási gyakorlatra épült képzési-vizsgáztatási rendszerbe, alapszinten határozta meg a jelenleg is alkalmazott grafológusképzést. 1994-ben alapította meg a grafológusképzéssel, vizsgáztatással, a kézíráselemzésről szóló művek kiadásával foglalkozó Grafodidakt Kft-t. Munkásságának fő célja volt, hogy tudományos módszereket dolgozzon ki a grafológia oktatása számára, valamint az emberközpontú holisztikus grafológia és a személyiség fejlődését segítő Grafokontroll elnevezésű program megteremtése.

A Grafoterápia és a Grafokontroll nagyon hasonló elnevezések, azonban nem keverendőek össze. Mindkét módszer lényege, hogy a kívánt viselkedésmintának megfelelő írást gyakoroltatja be, azonban a Grafoterápiát (vagy írásterápiát) elsősorban súlyos, patológiás esetekben, komoly személyiségzavarokkal, mentális rendellenességekkel, illetve magatartászavarokkal küzdő személyeknél alkalmazzák. A terápia magasan képzett szakemberek vezetése melett történhet, mivel ezeknél az egyéneknél az egyes írásjegyek drasztikus megváltoztatása megbonthatja személyiségük egységét.

Ezzel szemben a Grafokontroll módszer egy ennél finomabb, önterápiás módszer, amely bármelyik egészséges embernél alkalmazható. Itt csak olyan íráselemek megváltoztatása a cél, amelyek nem ártanak, amelyek nem bonthatják meg az egyén személyiségét, csupán enyhe, javuló változást eredményeznek. A módszer lényege, hogy a írásjegyek, írásmódok kitartó gyakorlásával javíthatunk hiányos jellemvonásainkon, a kívánt irányba erősíthetjük azt és ezáltal fejleszthetjük személyiségünket, és olyan tulajdonságokat tehetünk magunkévá, amelyekre már régóta vágytunk.

Természetesen a változás nem következik be azonnal. Mivel egyszerre csak egy-két írásjellemzőt, betűformát módosítunk, és ezeket addig gyakoroljuk, míg teljesen automatizálódnak és rögződnek, a folyamat több hétig, akár több hónapig is eltarthat. Érdemes azonban türelmesnek lenni, hiszen az eredmény egy életre szól.

Szerző: Grafológia  2011.03.23. 16:34 Szólj hozzá!

Címkék: életmód grafológia íráselemzés grafokokontroll

A bejegyzés trackback címe:

https://grafokontroll.blog.hu/api/trackback/id/tr252765400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása